Kräldjur, grodor, paddor


















Ödlor (Lacertilia) är en underordning i klassen kräldjur. Ödlor är den artrikaste kräldjursgruppen och förekommer världen över, utom på Antarktis. Till skillnad från ormar har ödlor i de flesta fall fyra ben, men det finns även en del ödlor med tillbakabildade ben, som kopparödlan. Ödlor har också ögonlock som kan öppnas och stängas och synliga öronöppningar vilket ormar saknar.
Grodor är ett samlingsnamn för vissa arter i ordningen stjärtlösa groddjur. De bildar dock ingen enhetlig taxonomisk grupp och har inte nödvändigtvis ett närmare släktskap med varandra än med andra arter inom ordningen. De skiljer sig från paddorna främst genom att huden är slätare och fuktigare och att de hoppar fram snarare än kryper som paddorna gör.
Gröd med nylagda ägga idammen Agamödla  Agamödla utanför vårt rumsfönster i Okinjima Plains camop. Drillsnäppa och krokodil vid Ruahafloden Klippagam, hane och hone i Ruaha nationalpark, Tanzania
Agam-ödla i Ruaha nationalpark,Tanzania Amarantödla, Ruaha nationalpark, Tanzania Ödla i Mikumi nationalpark Stäppvaran korsar vägen i Ruaha np, Tanzania  Stäppvaran (Varanus exanthematicus) är en ödla som tillhör familjen varaner som förekommer i stäpp och savann i norra och centrala Afrika. Den blir upp mot en meter lång, ibland uppåt en och en halv meter och kan väga uppåt 10 kg. Den livnär sig på insekter och andra smådjur, ägg och möjligen även mindre ryggradsdjur (Wikipedia).
Grönfläckig padda Kopparödla på grusgång Kopparödla Linjesnok vidar huggtänderna
Padda 1405177 Rutsnok i Rumänien  Rutsnoken är inte giftig för människor, utan har som många andra snokar en ganska skygg natur och undviker konfrontationer. Trots detta dödas många rutsnokar varje år av människor, eftersom den ofta jagar eller solar i områden där människor vistas på sin fritid, som fiskevatten och badstränder (Wikipedia). Rutsnok - Natrix tessellata Smaragdödla  Smaragdödla, Lacerta viridis, art i familjen lacertider. Den förekommer i delar av centrala och södra Europa i buskig vegetation och öppen skog. Den kan bli upp till 13 cm lång från nos till analöppning. Hanar är gröna, honor kan även vara bruna. Födan utgörs av ryggradslösa djur, frukt, fågelägg och fågelungar. rtens utbredningsområde sträcker sig från södra Tyskland (östra Bayern), östra Österrike, Slovenien och Italiens nordöstra hörn över Balkanhalvön till Ukraina och Turkiet. Dessutom lever en isolerat population i östra Brandenburg i Tyskland. (Nationalencyklopedin och Wikipedia).
Snok över gångvägen Taurisk ruinödla i Rumänien  Ruinödla (Podarcis siculus) är en ödla som tillhör familjen egentliga ödlor. Den blir upp till 25 centimeter lång inklusive svansen och förekommer naturligt i Europa söder om Alperna i Italien och allra sydligaste Schweiz, på Korsika och Sardinien samt längs Adriatiska havets norra östra kust. Arten har därtill införts till och etablerat sig på några ställen i Medelhavsområdet där den inte är ursprunglig. Den har även införts till några områden i USA (Wikipedia).