Botanisk fägring

Snabbvisit i Göteborg 170815-16 med Botaniska trädgården som huvudmål.
Tåg till Göteborg 170815 Avkoppling med tidning på tåget till Göteborg Göteborg C Framme vid Göteborgs centralstation. Turistinformatioj Turistinformation i köpcentrumet Nordstan. I vandrarhemmet Litet men väldisponerat rum i STFs vandrarhem. I vandrarhemmet Mycket lång hotellkorridor.
I vandrarhemmet Mycket lång hotellkorridor. Spårvagn Dags att kliva på spårvagn till Botaniska trädgården. Kristina botaniserar Kristina vid en av de sex cirkelformade rabatterna i entréns centrala stenläggning. Spegeldammen Ovanför Spegeldammen finns bildrabatten med ett vårmotiv respektive ett sommarmotiv. Botaniska trädgården
Växtnoteringar Äntligen har en av växterna (grön tumme i förgrunden) i en cirkelrabatt identifierats. Grön tumme Grön tumme i Botaniska trädgården Lemon Twist Lemon Twist i Botaniska trädgården Dammfisk En av många karpar (eller är det en jättestor guldfisk?) i dammarna. Japaner och åter japaner Japansk fotostudie i Botaniska trädgården.
Gräs och blommor Prydnadsgräsavdelningen i entréslänten visar ett fyrtiotal olika prydnadsgräs från manshöga pjäser till låga mattor. Sensommar och tidig höst är planteringens höjdpunkt, då de flesta gräsen blommar som vackrast. Sent blommande perenner i mustiga färger som rudbeckia, solbrud, röd rudbeckia, kungsmynta, anisisop och aster blir komplement till gräsen. Färgskalan går från gyllengult, orange över mahognyrött mot brunare toner till blekt lila och blått. Namnet på planteringen - Gramina et flores – betyder gräs och blommor helt enkelt! Gräs och blommor Prydnadsgräsavdelningen i entréslänten visar ett fyrtiotal olika prydnadsgräs från manshöga pjäser till låga mattor. Sensommar och tidig höst är planteringens höjdpunkt, då de flesta gräsen blommar som vackrast. Sent blommande perenner i mustiga färger som rudbeckia, solbrud, röd rudbeckia, kungsmynta, anisisop och aster blir komplement till gräsen. Färgskalan går från gyllengult, orange över mahognyrött mot brunare toner till blekt lila och blått. Namnet på planteringen - Gramina et flores – betyder gräs och blommor helt enkelt! Växthusen I Tropikhuset är det nio meter högt i tak och hög temperatur och luftfuktighet året om. Temperaturen är aldrig lägre än 20 °C och luftfuktigheten ligger runt 80–95 %. Här växer en blandning av regnskogsträd, lianer och storbladiga örter. Suckulenthuset Temperaturen i suckulenthuset hålls vintertid omkring 10°C. Årstiderna är väl markerade och här råder vintervila för de flesta växter under 4-5 månaders tid, med undantag för några vinterväxande arter som blommar som mest just då. Framemot mitten av april börjar kaktusarna blomma och vackrast är här under högsommaren. Växthusen Botaniskas växthus rymmer 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö.
Växthusen Banksia serrata från östra Australien. Dionysosvivorna Dionysosvivorna är en grupp gullvivesläktingar som har anpassat sig till ett liv på lodrätta klippväggar, några rentav i grottmynningar. Vattenhushållningen hanterar de genom sitt kuddformade växtsätt, vax-, luddtäckta eller klibbhåriga, aromatiska blad, och genom att undvika alltför exponerade lägen. I naturen hittar vi dem i Sydväst- & Centralasien, huvudsakligen i Iran och Afghanistan. Dionysia är erkänt mycket svårodlade, en planta blir sällan äldre än tio år. Samlingen bevaras och utökas genom idogt sticklingsförökande och frekvent utbyte med andra specialister. Dionysosvivorna odlas i ett substrat som mest består av vulkaniska produkter, lergranulat och sand – planterade i lerkrukor sänkta i en sandbädd. Näring tillförs med vattnet.  (Botaniska trädgårdens hemsida). Ekorre Ekorre i Botaniska trädgården Foto i bikupan Fotografen är inte inne i denna bikupa, som finns i Botaniska trädgården Koreansk landart Konstverket 0121-1110=116045 av koreanen Jaehyo Lee är en installaion av hunrtratals sammanfogade delar av kastanjeträ, polerad och formad till en rund cirkelform, nästan 3 meter hög. Mot det polerade bryter grovsa fogar av kvistar och bark. Land Art, eller Jordkonst, är en konstform som uppstod i USA under slutet av 1960-talet. Land Art-verken är så kallat platsspecifika, alltså intimt kopplade till en speciell plats i naturen.
Sammetshortensia Sammetshortensia (Hydrangea aspera) från Kina i Botaniska trädgården. Botaniska trädgården 170816-3 Botaniska trädgården 170816-2 Längs stigen upp mot Klippträdgården. Rödhake Rödhake på stenuggla i Botaniska trädgården. Rödhake Rödhake i Botaniska trädgården.
Klippträdgården Damm i klippträdgården Japansk nicktistel Japansk nicktistel (Cirsium purpuratum) i Botaniska trädgården. Klippträdgården Klippträdgården är en av Botaniska trädgårdens stoltheter. Den är uppdelad i världsdelsenheter och innehåller cirka 6.000 växtarter från jordens alla hörn samt ett imponerande vattenfall och skugg- och torrpartier. Klippträdgården Klippträdgården är en av Botaniska trädgårdens stoltheter. Den är uppdelad i världsdelsenheter och innehåller cirka 6.000 växtarter från jordens alla hörn samt ett imponerande vattenfall och skugg- och torrpartier. Amiral Amiral på rödklint i Klippträdgården i Botaniska trädgården.
Amiral Amiral på buddleja i Perennträdgården i Botaniska trädgården. Amiral Amiral på buddleja i Perennträdgården i Botaniska trädgården. Glupska kajor Gluska kajor vid restaurangen i Botniska trädgården. Dahliarabatten Engelharts Matador i Botaniska trädgårdens dahliarabatt Dahliarabatten Dahliarabatten i Botaniska trädgården.
Dahliarabatten Dahliarabatten Dahliarabatten Dahliarabatten Dahliarabatten Klockranka (Cobaea scandens) är en art i familjen blågullsväxter från Mexiko. Arten odlas som utplanteringsväxt i Sverige
Dahliarabatten Klockranka (Cobaea scandens) är en art i familjen blågullsväxter från Mexiko. Arten odlas som utplanteringsväxt i Sverige Dahliarabatten Amiral besöker Mary Eveline i Botaniska trädgårdens dahliarabatt. Dahliarabatten Amiral besöker Mary Eveline i Botaniska trädgårdens dahliarabatt. Dahliarabatten Dahliarabatten
Dahliarabatten Språvagnsavstiging Vi stiger av linje 1 vid Brunnsparken. Brödköp Kristina köper limpa i stenugnsbageriet på Östra Larmgatan i Göteborg. I SJs lounge Avkoppling i SJs lounge på Göteborgs Centralstation i väntan på avresa med tåget hem.